Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OU

No, s pár věcmi bych i souhlasil, třeba s tím, že byla chyba nezůstat v Rakousku, ale s pár teda nee:

1) Možná jste se jen špatně vyjádřil, ale to si fakt myslíte, že "ostatní západoslovanské národy" byly asimilovány kvůli tomu, že jsme si mysleli, že jsme něco víc? Zvláště ten příklad s Lužickými Srby, kteří po Druhé válce poměrně aktivně usilovali o vstup do Československa...

2) Prohrál všechny války? Co dánská v roce 64, italská v roce 66 (což politicky sice nevyšlo, ale vojensky dostali Taliáni po čuni), Bosna 78?

0 0
možnosti
Foto

Ad 1) Ano máte víceméně pravdu a má formulace je provokativní (úmyslně) a neobratná a tudíž z určitého pohledu nepřesná.

Ad 2) To beru na vědomí. Myslel jsem ty velké a podstatné

0 0
možnosti
MP

Trh s otroky za Karla IV ? Nemohl jsem věřit vlastním očím, tak jsem si nechal potvrdit od wikipedie :

"Existence otroctví, byť ne jako hybné síly ekonomiky raně středověkého státu, je doložena v písemných pramenech až do 12. století."

Některé úvahy v článku zajímavé, ale stejně jako soutěž o největšího Čecha, jde o srovnávání nesrovnatelného. Žádný člověk není nejlepší či nejdůležitější.

4 0
možnosti
Foto

Jak může někdo vyzdvihovat osobu Františka Josefa, když ani nedokázal realizovat stavbu průplavu Odra-Dunaj-Labe, což by asi zahranilo Rakousko-Uhersko v první světové válce před zkázou díky lepšímu dopravnímu a hospodářskému propojení Sever Jih. Navíc v r. 1918 končily smlouvy mezi Předlitalivskem a Zalitalivském, které v mírových podmínkách by vedly k rozpadu Říše tak jako tak, zvláště když nás Rakousko daňově vykořisťovalo (Masaryk).

Za to, že Rakousko-Uhersko prohrálo válku po boku Německa, tak za to Češi opravdu nemůžou. A nebyl fakt důvod zůstávat spolu s někým dohromady, kdo prohrál válku.

1 1
možnosti
VP

Já tedy žádné kořeny v Rakousku, Německu ani Rusku nehledám. Adorace různých císařů, knížat případně carů nebo sultánů nás jako stát nikam neposune.

Mě inspirují naši podnikatelé (ti čestní), vědci, umělci a všichni pracovití lidé současné doby případně první republiky.

6 1
možnosti
PK

Radit ve sportu a teď už i historii může u nás asi každý. Že neměl Procházka pořádnou armádu tak odráželo stav říše. Stačí vzpomenout technickou zaostalost v bitvě u Sadové.

3 1
možnosti
OU

Technickou zaostalost, když tehdy Prušáci nastoupili s puškami, které měli v Evropě jen oni... Naše pušky dosáhly dále, byly přesnější, spolehlivější, dělostřelectvo mnohem lepší... Stačilo by, aby dva idioti nevlítli s vojáky do lesa, kde byla rychlost palby rozhodující, ale drželi se dál na kopci, a nechali Prušáky aby si dál rozbíjeli armádu...

0 0
možnosti

Především první odstavec je snůška nepravd. Co věta, to "perla".

Lužičtí Srbové téměř vymřeli, protože si Češi podvědomě udržují pocit nadřazenosti nad menšími západoslovanskými národy - to je opravdu pecka! V těch "knížecích " rodech máte taky zmatek. Německou a italskou vzdělanost získal Karel na kterých německých a italských školách?

Jak svou sňatkovou politikou dal Čechům pocit nadřazenosti, to opravdu netuším (kolik těch menších západoslovanských národů počítáte?).

Karel se sám za Čecha považoval, vždy vyzdvihoval svůj český královský původ. České království bylo faktickou základnou jeho moci (na rozdíl od poměrně málo významného lucemburského hrabství).

"Úspěšné tržiště mezinárodního obchodu z otroky" jen dokazuje, že autor blogu by se měl učit kromě dějepisu i češtině.

16 1
možnosti
Foto

Pravopisná chyba opravena, děkuji. Zbytek Vašich připomínek beru na vědomí a ponechávám text v původním znění.

0 0
možnosti
MS

Myslím, že se s těmi Němci mýlíte. Pravé jméno Františka Josefa I. bylo Macháně. ;-D

16 0
možnosti
Foto

A nebo Nývlt? Ta jména se mi pletou.:-)

2 0
možnosti
MB

To o té Karlově francouzské, německé a italské vzdělanosti, která Čechům chybí, je pěkný nesmysl. Jednak Češi z logiky věci studují převážně v Česku, jednak mnoho z nich má možnost studovat v zahraničí ( tedy i v Německu, Francii a Itálii ), jednak obecná vzdělanost Čechů je, i přes snahy různých reformátorů, v současnosti těch inkluzivních, srovnatelná s Němci, Italy i Francouzi.

3 0
možnosti
Foto

Nešlo o porovnání s Německem, Francií a Itálií, ale o rozhled. A příště do textu doplním ještě vztahovačnost, chcete-li;-)

0 0
možnosti
Foto

Pane Matuško, ať Vám vrátí školné! Za tu totální (ne)znalost české historie.

Ten Váš Franz Josef byl ukázkou degenerovanosti rodiny Habsburků a to Vaše "krásné" Rakousko bylo, jako říše, degenerované s ním!

5 12
možnosti
Foto

Nesouhlasím s Vámi, ale nebudu Vám nijak bránit ve Vašich emocích. Fakta, prosím. Emil Kolben a Čeněk Daněk by se mnou spíš souhlasili.

3 0
možnosti
JV

Za to mame ted na Hrade nejmensiho Cecha a to nemyslim hmotne.

Za Blog Karma jako Brno.R^R^

7 6
možnosti
SB

Husák byl Slovák, takže toho se Vaše poznámka týkat nebude, ale jinak platí,l že ani Gottwald, ani Zápotocký, ani Novotný, ani Svoboda, ani Havel už na Hradě nejsou.

2 3
možnosti
  • Počet článků 885
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.