Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Rozpad Rakouska-Uherska byla chyba, v tom souhlasím.

9 3
možnosti
MS

Ale nedalo se jí zabránit, stejně jako rozpadu ČSFR.

6 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma. :-)R^

2 0
možnosti
LK

Mno, četl, nedočetl. Lucembursko bylo tehdy hrabství. Na vévodství povýšil hrabství až Karel IV z moci císaře. A Karel IV stejně jako jeho otec nejraději mluvili francouzsky. Stejně dobře uměli německy samozřejmě. Vychován byl ve frankofonním prostředí, na dvoře Karla Sličného, studoval na pařížské Sorbonně. Všude se mluvilo pouze starofrancouzsky, ostatně i Blanka z Valois byla Francouzka. Takže jazyk jeho srdce byl určitě francouzský. Nevím, proč tam tak mermomocí dáváte tu němčinu. Respektuji Vaše názory, ale ten blog je opravdu gulášoidní tzv.

3 0
možnosti
JT

To je ale uplna hovadina, ze Karel IV byl Nemec. Narodil se v Cechach ceskemu krali, ktery mel lucemburske koreny a echt ceske matce. Jeho materstinou byla cestina a pokrten byl ceskym jmenem Vaclav.

8 3
možnosti
IS

Ta echt ceska Eliska Premyslovna: z matciny strany (Guta Habsburska) deda - Rudolf Habsbursky, babi - Gertruda z Hohnebergu) z otcovy strany (Vaclav II) deda Premysl Otakar II, babi - Kunhuta Uherska.

Zacnete cist Jardo! A ne Jiraska.

3 2
možnosti
VB

Souhlasím plně s autorem. Chápu jak je to myšleno, ale obyvatelé Moravy mají jiné priority, zvyky i naturel než Češi a zvláště Pražáci. http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=453579

1 0
možnosti
RK

Habsburkové zpočátku na železniční dopravu pohlíželi, ostatně jako na všechny technické novinky, s nedůvěrou. Vyčerpaná státní pokladna však mocnářství nakonec roku 1854 přiměla přijmout tzv. koncesní zákon, který soukromé společnosti značně povzbuzoval v budování nových drah.

Zdroj:http://technet.idnes.cz/vlak-180-minut-3-hodiny-praha-d0j-/tec_technika.aspx?c=A160401_115114_tec_technika_kuz

0 0
možnosti
Foto

Rozhodující je fakt, že Rakousko-Uhersko kapitulovalo.

0 0
možnosti

Rakousko-Uhersko skončilo, protože forma jeho fungování byla na začátku 20. století zastaralá. Skončilo také z důvodu, kvůli kterým končí nejeden mnohonárodní státní celek, totiž že dávalo přednost jedněm národnostem před druhými.

Než začnete házet vše české do odpadků a vše německé vynášet do nebes, zkuste se zamyslet, proč byl během rakouské monarchie třeba potlačován náš jazyk, naše kultura atd. Proč docházelo k procesu zvanému národní obrození? Proč by k něčemu takovému docházelo, když by Čechům, Moravanům a Slezanům bylo v rakouském područí tak tuze dobře? Tak jako nemá smysl idealizovat dnes první čs. republiku, tak nemá smysl idealizovat ani předchozí mocnářství.

Naši předci si dobrovolně za krále zvolili Habsburky, kteří byli hlavním pojítkem rakouského mocnářství a měli i právo Habsburky z trůnu sesadit.

5 0
možnosti
Foto

Podle mne byl velkým panovníkem své doby Zikmund Lucemburský, který byl, co si budeme povídat ještě o něco větším Čechem než Karel

1 1
možnosti
JS

J51a39n 58S79e49m36i31k

3. 4. 2016 23:52

Zikmund Lucembursky ztratil vladu nad kralovstvim, nedokazal se prosadit jako panovnik...

....to nesvedci prilis o jeho velikosti z pohledu ceskych dejin (samozrejme z pohledu RIse a krestanstva to je jine)

2 0
možnosti
JS

J41a18n 79S84e33m98i21k

3. 4. 2016 23:17

co je to porad s tim Karlem IV???

Viz

"Karel IV. z malého knížecího ale slavného německy mluvícího rodu Lucemburků. Přestože se jednalo o člověka, který nebyl národností, kulturou ani tradicí Čechem, Češi ho za svého přijali.

"

Karel IV byl z matciny strany Cech (Eliska Premyslovna)

(zapomenme na to ze jak "nemeckymluvici" lucemburkove tak Premyslovci byli po 400 letech kralosvkeho miseni totalni geneticka smeska od Polska po Portugalsko)

Karel IV sam sebe ve svych pametech oznacoval za Cecha, a Cestinu jako svuj matersky jazyk

Ja chapu ze je to asi snaha "prinaset novy neotrely pohled" ...ale tenhle pohled na Karla IV neni ani novy, a hlavne je to blbost.

Jedine co se da rozumne proti "Cesstvi" karla IV je to ze v te dobe melo proste jiny obsah, a Karel IV byl hlavne feudal a politik ,

11 0
možnosti
KS

Za Čecha byl ve středověku považován každý, kdo žil v Českém království. Jazyk se neřešil.

0 0
možnosti
  • Počet článků 885
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.