Nevěřte jim!

Když si pročítáte twitterové a facebookové účty těch, co si říkají politici a těch, co jsou placení penězi, chlebíčky a kafíčkem a považují se za novináře, máte pocit, že se někdo zbláznil. Uklidním Vás. Vy to nejste.

Ten, kdo si říká politik, ráno vstane a pokud je střízliv a nemá hlavybol (což je u některých exemplářů velmi zřídkavý jev) první co udělá, je zapne si počítač, tablet a nebo surfuje na svém chytrém mobilu. Nejdříve zkontroluje běžný účet, potom účet napsaný na osobu blizkou a potom účet, který zná pouze on/ona a potom ještě pan XY ze stavební firmy, která se s ním přátelí. Teprve potom začne fungovat. Nejdříve se podívá, jestli se někde něco nestalo tak, aby mohl vyjádřit smutek, změnit si ikonku a důrazně to "cosi" odsoudit. Potom si přečte články svých oblíbených komentátorů, kteří ho pravděpodobně chválí a tak jim jejich články olajkuje a nasdílí či přímo nebojácně retvítne. Později se sejde se svým řídícím PR důstojníkem a vyslechne si plán na týden. Celý den letmo kotroluje stránku na fejsbůku a tajmlajnu na twitteru a kochá se tím, jak jeho placení příznivci lajkují a sdílejí to, co sdílí i on. Svět je krásný takhle a to, co je venku, ho nezajímá.

Ten, co si říká novinář, rano vstane. Upeče si kafe a posnídá cigaretu. Jediné na co se podívá, je seznam plánovaných akcí na dnešek a podle tohoto seznamu si naplánuje dopolední i odpolední svačinu, oběd a má-li štěstí, tak i večeři. Nebude ho to stát nic. A na těch tiskovkách prostě jen opíše to, co uslyší. Nemusí přemýšlet a žije. Na svém fejsbůku pochválí své vlastní články a totéž udělá na twitteru. Alespoň jednou denně publikuje zprávičku, kde (klidně i na základě výmyslu či lži) osočí či obviní ty, kteří chtějí jeho životní styl zničit. Jsou to především Zeman, který vyprovokoval stav, kdy klesá počet tiskovek (a tím pádem je méně kafíček a chlebíčků), a potom Babiš, který chce po svých zaměstnancích v médiích tvůrčí práci a nejen opisování připravených materiálů odjinud (pracovat ty vole!). Takhle to nemůžou nechat. Vždyť i ve světě to funguje stejně. Asi. Teda až na toho Trumpa, to je taky ďábel. A taky ty jednoduchý lidi. Místo toho, aby naslouchali elitám, tak mají názor. Kde to jsme?

Netvrdím, že někteří politici a novináři nemají čas od času pravdu. Zároveň však tvrdím, že v naprosté většině případů lžou. Nevěřte jim. Chtějí pouze udržet svou moc. Na všechno ostatní kašlou.

Autor: Ladislav Matuška | čtvrtek 8.6.2017 8:31 | karma článku: 34,74 | přečteno: 1113x