"Bachař zastřelil Cigána"

Ten titulek je asi politicky i jinak nekorektní, ale nejvíc se blíží pravdě. To je totiž věta, kterou v těchto dnech v Chomutově slyšíte nejčastěji. Vydal jsem se po souvislostech.

Když se moji prarodiče museli přestěhovat ze svým způsobem malebné vesnice položené mezi unikátním arboretem pod zámkem Jezeří a na svou dobu výborně vybaveným rekreačním jezerem Dřínov, mísil se v nich smutek i radost zároveň. Bude jim to strašné chybět ale na druhé straně mají slíbený byt s tekoucí teplou vodou, ústředním topením a splachovacim záchodem. 

V podobné situaci se ocitají někteří lidé i dnes. Nejde jen o Romy, ale i ostatní sociálně slabí lidé. Ti si nemohou pořídit byt na úvěr či hypotéku a tak jsou odkázáni na sociální nájemní byt v podobných lokalitách jako jsou právě takové čtvrti v Chomutově, Mostě, Litvínově, Sokolově, Ústí nad Labem či jinde. Nájem je totiž možné uhradit z prostředků, které sociálně slabá rodina dostane z různých zdrojů pokud je šikovná a nebo ví, kde si nechá poradit.

Přesně takto to vypadá i na sídlišti v Chomutově, kde se střílelo. Většina obyvatel tam nepracuje. Někteří vzhledem k věku už nemusí a nemohou a zbytek má na výběr. Buď dojíždět do práce a vydelat si +/- 10000 čistého. Z toho musí ale zaplatit 2 tisice za dopravu. Nebo zůstane doma. Za 50 korun dvakrát do měsíce dojede na nějakou tu sociálku a dostane také zhruba 10 tisíc. Ušetřené 2 tisíce se hodí na kredit a na kabelovku s internetem. Nekupte to.

Střední a starší generace se spokojí s alkoholem a cigaretami. Ale mladší občas potřebují udělat nějaké peníze na fet. A tak je drobná kriminalita naprosto běžnou věcí. Nepořádek a zvratky patří také ke koloritu tohoto kraje.

A v tomhe prostoru žijí často alkoholici a nebo feťáci a nebo naprostí ignoranti. Všichni ostatní se snaží odstěhovat. Podle informací realitních kanceláří se minimálně jednou týdně nabízí byt v problémových vchodech. Také z vchodu, ze kterého pochází střelec i zastřelený se hodlá po této události odstěhovat 5 dalších vlastníků bytů. Jsou na prodej. A investorů je dost a byznys z dávkami na bydlení pojede dál.

A byl střelec bachař? Je to možné, zbraň měl legálně. A pokud ano, potom jednal jako příslušník, protože tím je i v době svého volna. Teprve vyšetřování ukáže jak to vlastně bylo. Fakt je, že krvavé stopy smyl až déšť tuto neděli. A jizvy v tom kraji zůstanou i nadále. Ten kdo tam nikdy nebyl, nepochopí.

Autor: Ladislav Matuška | úterý 6.6.2017 13:01 | karma článku: 30,80 | přečteno: 1650x