Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moje poznámka:

Polsko bylo vždy xenofobní. Obětí byli Židé, ale i jiné skupiny obyvatel třeba Kašubové

2 0
možnosti

To Polsko bych do huby nebral.V Polsku žila polovina evropských židů.

V 15.a 16.století prchali evropští židé do Polska . Nebýt Polska tak by tak počet evropských židů byl poloviční. Jaksi jste zapomněl na Hitlera.

Jaké pogromy v Polsku? Jen si spočítejte, včetně počtů obětí !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jste bezcharakterní demagog.Rv

.

0 3
možnosti

V polovině 18. století bylo Židům zakázáno vykonávat většinu profesí a byli nuceni žít na vyhrazených místech (ghettech). Zákonodárství, veřejná správa a vzdělání v ghettech podléhaly autoritě rabínů. Milníkem emancipace Židů se stala Francouzská revoluce. Další klíčovou událostí bylo přijetí Lionela Rothschilda do britského parlamentu r. 1858. Tento proces se však zdaleka netýkal všech evropských zemí. Například v habsburském císařství židé nemohli mít podíl na politické moci, byly jim upřeny i sociální výhody a byli nuceni nosit označení, že jsou Židé. Stále rozrůstající se antisemitismus byl jedním z prvotních impulsů pro vznik sionismu – kulturní a politické hnutí usilující po návratu do zaslíbené země. Systematické pokusy o židovské osídlení Palestiny vyvolaly zejména pogromy v Rusku a agresivní antisemitismus 19. stol. v Západní Evropě, jehož vrcholem byla Dreyfusova aféra ve Francii. Značný dopad měla taktéž první světová válka v které zahynulo přes 140 000 Židů. Během války došlo několika význačným událostem. K revoluci v Rusku, jež smetla carský režim, který svými opatřeními židovské obyvatelstvo značně sužoval; britské dobytí Palestiny a vzestup USA. Antisemitismus v Evropě však probíhal i nadále a neustále se jeho intenzita zvyšovala. Největší pohromu v historii Židů v Evropě přinesl holokaust. V roce 1935 byli Židé Norimberskými zákony zbaveni občanství. Následovalo několik pogromů, z nichž nejznámějším je Křišťálová noc. Během holocaustu přišlo o život 6 milionů Židů, což představovalo více než jednu třetinu celosvětového židovského obyvatelstva. Tři roky po konci druhé světové války došlo 14. května 1948 ke vzniku samostatného židovského státu, Izraele, který se stal cílem mnoha přeživších holocaustu a Židů z celého světa

0 0
možnosti

Jeruzalém by měl být neutrálním městem pod správou Izraele. Je starší než izraelský národ, tudíž jej nezaložili Židé. Avšak v celé oblasti jen Izrael se projevuje být dostatečně uvědomělý, aby nehrál hru "vše nebo nic!" Nicméně neměl by být hlavním městem nikoho. Ani Izraele a ani případně Palestiny.

0 1
možnosti
Foto

Pane Oderko , vy kecáte. Jeruzalém je město, které v hebrejské biblifiguruje jako politické a náboženské město Izraele. Bible se o tomto městě zmiňuje sedmsetkrát. MěstoJeruzalém, které si po dobu tří tisíce let zachovalo zásadní význam pro duchovnínaděje a jednotu Židů. Palestina jako stát existuje od roku 1988.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS