Je to válka náboženská?

19. 06. 2017 10:07:38
Dnes v noci v Londýně, nejbezpečnějším městě světa podle tamního starosty, zase vraždil zuřivý automobil. Svět jak jsme ho znali, je ve válce. Je potřeba si to přiznat.

V Evropě stojí množství sakrálních a náboženských staveb. Křesťanské kostely většinou dominují centrům, židovské synagogy se nacházejí zpravidla ve svých tradičních komunitách, které v minulosti bývali ghetty a moderní ashramy hinduistů a buddhistů a muslimské mešity se budují a staví téměř výhradně na perifériích a nebo v městských částech, kterým dominují přistěhovalci a jejich potomci.

Pokud se procházíte centrem (i širším) většiny evropských metropolí, nenapadne Vás, že se v tom či onom domě nachází modlitebna nějakého náboženství. Pokud o ni víte, jste buď místní a nebo patříte k těm, co do té moditebny chodí. Muslimové takový prostor zpravidla nazývají džamát a nikoliv mešita a ani jednotlivé křesťanské církve takový prostor nazývají kostelem ale spokojí se s názvem modlitebna.

V této souvislosti je zajímavé, že poslední krvavý útok v Londýně spáchal šílený automobil údajně v blízkosti mešity, ze které vycházeli muslimové, navíc v období Ramadánu. Viděli jste videa či fotky z místa činu? Ano? Žádná mešita nikde široko daleko. Je docela možné, že tam někde je modlitebna nějakého náboženství, ale o tom ví pouze zainteresovaní.

V období míru a v normálním světě, by se podobný incident označil jako vražedný útok jakéhosi šílence. Protože jsme však ve válce a Londýn je jedním z nejvýznamnějších bojišť, prezentuje se to jako útok proti pokojným muslimům odcházejících z modlitby v období Ramadánu. Příliš mnoho záhad, otazníků a náhod, že?

Když podobně zaútočil automobil jinde, bylo pro média náboženské vyznání útočníků i obětí tabu. V tomto případě média zdůrazňuji příslušnost obětí k určitému náboženství. A tato akce pochopitelně plodí reakci a na sociálních sítích se to vnímá jako odplata za předcházející vraždy, které byly nejspíš také terorismem.

Proč? Protože to tvrdí média? Nejen to. Především proto, že jsme ve válce. Proti současnému světu stojí zastánci středověku. A válka je dobrý byznys a tak se toho chytají i politici a média. A sdělovací prostředky v honbě za ziskem tuto svoji touhu po válce radikalizují.

Nemyslím si, že válka ve které se nacházíme je válkou náboženskou. Rozhodně však proti nám stojí nepřítel, kterého jisté náboženství z něho vyplývající nenávist vůči ostatním spojuje. Měli bychom se proti těmto zastáncům středověku postavit.

Autor: Ladislav Matuška | pondělí 19.6.2017 10:07 | karma článku: 33.27 | přečteno: 1248x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 23.47 | Přečteno: 2274 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 340 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 224 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 788 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 885 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1697

Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...