Ladislav Matuška

Poloplná sklenice

27. 12. 2016 14:19:12
Nepatřím mezi skalní příznivce současného českého prezidenta, ale rozhodně si myslím, že jeho včerejší vánoční poselství bylo nejlepším projevem Miloše Zemana ve funkci hlavy státu.

Pozoruji dění v České republice z povzdálí a možná proto jsou některé mé poznámky od věci, ale vidím to takto:

Na vánočním proslovu je pouze minimum skutečností, které jsou jako fakta rozporuplné či zpochybnitelné, ale přiznejme si, kdo z nás občas neudělá chybu. Proslov nese všechny známky toho, že jeho autorem je současný český prezident sám a jak je v jeho případě zvykem, psal ho z hlavy a googlil při něm minimálně. A tak jsou obě faktické chyby odpustitelné.

Tou první bylo tvrzení, že Čína je největším investorem v Německu. Podle veřejně dostupných dat mněřících takzvané přímé zahraniční investice, to není pravda. Ale Miloš Zeman to neřekl přesně takhle a tak obecně je možné jeho tezi přijmout s vědomím, že Čína je pravděpodobně nejvýznamnějším investorem do Eura i velikých fondů, kteří jsou významnými akcionáři velkých německých společností jako například Siemens či Volkswagen.

Druhou faktickou chybou bylo označení nově vzniklého „cenzorského“ úřadu jeho pravým jménem. Potrefená husa se hned ozvala a uvedla, že není „cenzorským“ ani trochu. Tak nevím.

Zbytek projevu vyjadřoval názory naprosté většiny obyvatel České republiky. V jeho obsahu se ukázalo, jak hodně jsou rozevřené nůžky mezi takzvanými intelektuály (to jsou ti, co jsou hodně aktivní na sociálních sítích, mají vysokou míru citlivosti na lidská a zvířecí práva a rádi by ovládali ti jednodušší spoluobčany, protože oni jsou prostě chytřejíš a vzdělanější) a těmi ostatními. Zatímco prezident opravdu jezdí po českých krajích, takzvaní intelektuálové si mezi sebou posílají fotku špatně ušitého saka, či nafukovacího člunu, aniž by se zajímali o obsah. A pokud se sem tam k obsahu dostanou, označí ho za propagandu šířenou z Moskvy Putinem, který se jí věnuje ve chvílích odpočinku, protože hackování amerických a jiných serverů mu jistě zabírá hodně času. Miloš Zeman umí svému lidu naslouchat a svými kroky nestojí proti. Souhlasím i s jeho tezí, že se snaží národ sjednocovat.

Hodně se ve světě začala šířit panika z údajné zprávy AFP, podle které Miloš Zeman v podstatě ve svém vánočním proslovu mluvil pouze o souvislosti mezi teroristickými akty v Evropě a nekontrolovaným příchodem uprchlíků a mezi nimi i těžko integrovatelným radikálním muslimům. Ano, český prezident to zhruba takto zmínil, ale v jeho projevu šlo o okrajovou informaci. Prostě o pojmenování faktu. Osobně si myslím, že to AFP nadiktoval nějaký blbec, protože ten projev byl o mnoha jiných věcech.

A podle antizemanovských bulvárních intelektuálů Zeman ve svém projevu napadl především jakéhosi pornoherce, který sestavuje seznamy prokremelských webů. Tato skutečnost v projevu skutečně byla a i tato věta je pouhým konstatováním faktu. Náboženská sekta, která vystupuje pod názvem Evropské hodnoty, skutečně má ve svém středu pastora Jandu, který vidí i to, co neviděl prokurátor z Dostojevského Bratří Karamazových. Předpokládám, že po dnešku budu do toho ďábelského seznamu zařazen i já. Mám k tomu všechny předpoklady. Na twitteru i facebooku mě představitelé této sekty už blokli, nepíšu o nich pochvalně a dokonce se domluvím a dočtu rusky. To je jasný důkaz, že jsem řízen kýmsi z Moskvy. Tak jako každý, kdo má názor.

Přeji prezidentovi České republiky i všem ostatním lidem hlavně hodně zdraví a poloplnou sklenici cíderu zdvihám i já.

Na zdraví!

Autor: Ladislav Matuška | karma: 35.89 | přečteno: 954 ×
Poslední články autora