Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zimbabwe se vrací

Jednou z nejkrásnějších a nejbohatších zemí Afriky a možná i světa je Zimbabwe. Dnes je tato země pořád ještě nemocná, ale nejspíš se blíží její uzdravení.
Děkujeme Zimbabwe

Bílý člověk přinesl do Afriky mnoho dobrého, ale v některých zemích si vyzkoušel mnoho špatného. Výborným příkladem obojího je Zimbabwe. Výborné klimatické podmínky, kvalitní půda a pracovití lidé, k tomu přičtěme přírodní krásy, množství všemožné pro tuto část typickou africkou zvířenu a vzdělání otevřené a nakloněné lidi a máme Zimbabwe. Respektive jižní část bývalé Rhodesie. 

Rasistický přístup některých našich bílých předchůdců byl zrůdný a tak není divu, že se větší část bílých osadníků Zimbabwe rozhodla ve všeobecné diskusi v roce 1975 podpořit snahu tehdejšího premiéra Iana Smithe o zrovnoprávnění všech obyvatel země, tehdy ještě vystupující pod názvem Rhodesie. Tato snaha pochopitelně vyvolala kontroverze a nesouhlas některých bílých osadníků, kteří si na otrokářský způsob života zvykli a nechtěli se ho vzdát. A tak se pár farmářů v okolí města Bulawayo rozhodlo na protest proti politice Iana Smithe a jeho snaze o diskusi s představiteli černých a tedy méněcenných lidí nevyplácet mzdu svým černým zaměstnancům. Tito většinou velmi jednoduší rolníci z kmene Matabele nedokázali ve své jednoduchosti na vzniklou situaci reagovat jinak než pomstou. A pomsta v těchto několika případech byla krutá a bolestná. Několik farmářských rodin zaplatilo životem. Toto vraždění však nemělo politické motivy, bylo vyprovokováno pouze a jen mstou.

Krvavé události z okolí Bulawaya však byly využity a zneužity v politickém boji. Na jedné straně se radikalizovali bílí osadníci a na straně druhé skupina radikálů kolem charismatického učitele Roberta Mugabeho zejména z kmene Šona, který obývá zejména severní a východní oblasti Zimbabwe včetně hlavního města Harare, tehdy nazývaného Salisbury. Bílí lidé si logicky našli rychle spojence zejména v zemích svých nejvýznamnějších obchodních partnerů, kterými byli Velká Británie a Jihoafrická republika. Obě země byli bez výhrad na straně apartheidu a tak není divu, že se lidé kolem Mugabeho poohlédli po partnerech jinde. Jejich přátelé z exilového Afrického národního kongresu vedeného v zastoupení uvězněného Nelsona Mandely zejména Oliverem Tambem jim poradili tehdejší Sovětský svaz. A tam v té době vládl válkami posedlý šílenec Leonid Brežněv a ten Mugabemu slíbil pomoc s tím, že rozpoutá občanskou válku. Mugabe neměl na výběr a přišel tak o jakoukoliv možnost získat rozumné partnery a přátele kdekoliv jinde.

Mugabemu se za pomoci Sovětského svazu podařilo Rhodesii dobýt a vyhlásit nezávislé (pochopitelně na všech kromě Brežněva) Zimbabwe. A protože Mugabe sám byl učitel věnoval se po svém nástupu pouze své profesi. A tak i dnes přestože je Zimbabwe dávno za hranicí myslitelného bankrotu, disponuje tato země výborným vzdělávacím systémem a obyvatelé Zimbabwe patří k nejvzdělanějším lidem v Africe vůbec. Poměrně fungující je dosud i zdravotnictví a tak je ekonomická situace nebýt nesmyslnému chaosu kolem tamní měny velmi podobná Kubě. Se stejnými bolestmi, které obě země trápí po rozpadu Sovětského svazu a ochladnutí zájmu ze strany Putinovského Ruska na ovládnutí těchto zemí.

Mugabe neměl historicky žádné jiné spojence a proto se pragmaticky spojil s Číňany a slíbil jim a částečně prodal podstatnou část dnešního Zimbabwe, některá odvětví víckrát. V minulosti se sice na krátký čas na scéně objevla opozice reprezentovaná Morganem Tsvangiareiem, ale ten se po krátké mediální šarvátce Mugabem dohodl a spojil a působil dokonce ve funkci premiéra. Dnes je tento muž tak vážně nemocný, že i téměř stoletý Robert Mugabe vedle něho vypadá jako zdravý mladík.

Jedinou nadějí a bohatstvím Zimbabwe tak zůstávají mladí lidé. Ty jsou vzdělaní, lační po výdobytcích moderního světa a cestování. Mladí lidé v Zimbabwe chtějí žít jako jejich vrstevníci kdekoliv jinde na světě. A pokud jim vládnoucí politici včele s Mugabem vypnou Facebook a Whatsap, revoluce je na spadnutí. Včera proběhla v Zimbabwe velmi úspěšná akce s názvem “Vypnětě Zimbabwe” a podobné akce budou nejspíš pokračovat. Robert Mugabe se v současnosti nemůže spolehnout ani na pomoc svého kamaráda Jacoba Zumy toho času prezidenta sousední Jihoafrické republiky, který má sám mraky práce s odvrácením blížící se volební katastrofy v nadcházejících regionálních a obecních volbách, které předvídají téměř poloviční ztrátu hlasů vládnoucímu Africkému národnímu kongresu, a tak zlstal na všechno sám.

Učitel Mugabe nikdy nepodcenil vzdělání svého národa a právě tato jeho slabost tak nejspíš nakonec způsobí jeho pád. Budoucnost má totiž Zimbabwe, nikoliv Mugabe a jemu podobní.

Zimbabwe je hodně nemocná země, ale její uzdravení je za dvěřmi.

Autor: Ladislav Matuška | čtvrtek 7.7.2016 14:54 | karma článku: 16,03 | přečteno: 482x
  • Další články autora

Ladislav Matuška

Největší problémy dnešního světa mají kořeny v Islámu

Celý svět je víceméně ve válce. Není to viditelná válka konvenčních zbraní, ale obě strany konfliktu jsou zřejmé. Síly středověku se snaží porazit síly současnosti a ovládnout budoucnost.

15.8.2017 v 10:32 | Karma: 37,45 | Přečteno: 1648x | Diskuse| Politika

Ladislav Matuška

Jsme připraveni na miliony nových euroafričanů?

Do Itálie a následně dále do Evropy připlouvá za pomoci neziskových organizací typu Lékaři bez hranic a Jugend rettet tisíce nelegálních imigrantů. Tito lidé nejsou oběti války, nejsou chudí a nejsou vůbec v tísni.

8.8.2017 v 16:39 | Karma: 43,39 | Přečteno: 2854x | Diskuse| Politika

Ladislav Matuška

V Číně zemřel člověk

Je smutné, když zemře někdo známý a blízký. A když zemře někdo vzdálený, dá se jeho skon vždy nějak využít. A tak to bylo a je i v případě úmrtí čínského nositele Nobelovy ceny míru minulý týden.

16.7.2017 v 9:31 | Karma: 25,57 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matuška

Kdo nesmrdí, není Čech?

Každé ráno. Na každém rohu v jakémkoliv městě v Česku je v okruhu minimálně jeden smrdící člověk. Celoročně. Tohle je fenomén.

11.7.2017 v 14:48 | Karma: 26,99 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Společnost

Ladislav Matuška

Je to válka náboženská?

Dnes v noci v Londýně, nejbezpečnějším městě světa podle tamního starosty, zase vraždil zuřivý automobil. Svět jak jsme ho znali, je ve válce. Je potřeba si to přiznat.

19.6.2017 v 10:07 | Karma: 33,32 | Přečteno: 1248x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 885
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Svět je nejlepší místo k životu. A já rád žiji.